Bibelskola STHLM: Filadelfia

När du väljer Filadelfiakyrkans klass i Bibelskola STHLM då kommer du att få ett år med fokus på hur man är kristen i en storstad. Hur påverkas vi av storstaden och hur kan vi vara med och påverka staden? Du kommer också få lära dig om ledarskap: Hur leder jag mig själv och hur leder jag andra? Och kanske viktigast av allt: Hur leder Gud mig? 


Man räknar med att 60% av jordens befolkning kommer att leva i storstadsområden 2050. Redan idag bor mer än hälften av alla människor på den här planeten i större städer.


Urbaniseringen betyder inte bara att människor flyttar in till större städer, den betyder också att stadens kultur sprider sig ut över hela landet. Den som vill påverka framtiden måste alltså förstå staden och helst befinna sig i den. 

Som kristna ser vi staden som den viktigaste platsen för att sprida evangeliet. Det som händer i staden kan påverka ett helt land och en hel värld! 

Om Bibelskola STHLM
Filadelfias klass är en del av Bibelskola STHLM, som arrangeras av Kaggeholms Folkhögskola. Det betyder att du två dagar i veckan kommer att plugga tillsammans med studenter från andra församlingar i Stockholmsregionen. Här kommer du få undervisning om bibeln, kyrkohistoria och troslära av riktigt duktiga lärare. Det kommer att vara utvecklande att få mötas till storklass två dagar i veckan för att sedan jobba i den egna klassen två dagar och dessutom göra praktik i Filadelfiakyrkan. 

Om terminerna
Höstterminen startar måndag den 27/8 och slutar onsdag den 19/12, höstlov vecka 44. 
Vårterminen startar måndag 7/1 och slutar tisdag den 4/6, sportlov vecka 9 och påsklov vecka 16.

Om veckan
Måndagar och tisdagar, kl 9 - 15, har du föreläsningar i större grupp tillsammans med fler klasser. Onsdagar och torsdagar möts vi i Filadelfias klass i Filadelfiakyrkan mellan kl 9 - 15. Fredagar är vikt för praktik. Skulle du ha praktik på söndagen så blir fredagen en ledig dag istället. 

Försäkring
I deltagaravgiften ingår en olycksfallsförsäkring för kroppsskada som gäller hela studieåret både under skoltid och fritid. Personliga tillhörigheter omfattas inte av försäkringen.

Ekonomi
Deltagaravgiften är 1500 kr/termin och täcker litteraturkostnader och trycksaker. 

Bibelskola STHLM är en CSN-berättigad kurs på Kaggeholms Folkhögskola. Du kan alltså söka studiebidrag och studielån för att gå denna kurs.


Praktik

Några timmar varje vecka får du praktisera i Filadelfia. Det finns fyra spår du kan välja mellan:

Filadelfia barn
Varje söndag slår vi upp dörrarna till Smash, vår barnverksamhet. Ungefär 200 barn mellan 0–13 år möts till gudstjänst och smågrupper. Här kan du vara med i något av ledarteamen. Här kommer du få med dig massor av kunskap om hur man leder barn och skapar en miljö där barn kan tro och be på barns villkor. 

Filadelfia kreativ
Navet i Filadelfia är söndagens gudstjänster. Kring arbetet med våra gudstjänster finns massor av människor som arbetar i olika team. Om du väljer Filadelfia Kreativ som din praktik så kommer du att få vara med och se hur våra gudstjänster växer fram och också vara med och jobba praktiskt i olika funktioner. Dessutom kommer du att få vara med när vi gör särskilda event, som t.ex. Julkonsert, Visionshelg mm. 

Filadelfia Ung
På fredagskvällarna kör vi Insideout, vår sköna helkväll för ungdomar mellan 13–19 år. Dessutom ordnar vi weekends och läger som du får hänga på och vara med och planera. Om du väljer detta som praktik så kommer du att utmanas i ditt ledarskap, du kommer att få kliva ur din ”comfort zone” och du kommer att få se hur församlingen fungerar från insidan. 

Filadelfia Social
Varje vecka betjänar vi 100-tals människor som på olika sätt behöver stöd eller hjälp. För oss i Filadelfiakyrkan handlar det om att ”tro med händerna”. Väljer du Filadelfia Social som ditt praktikspår så kommer du få vara med på vårt härbärge, du kommer att få jobba med lunch för hemlösa, spela fotboll med ensamkommande och vara med och servera söndagsfrukost för utsatta. 

Väljer du Filadelfia social så kommer du få se storstadens mörka sidor på nära håll. Du kommer få jobba med din människosyn och lära dig hur man möter utsatta medmänniskor så att man lyfter och upprättar. 


molly-martirez-787-unsplash.jpg

Resor

Vi gör tre resor under året. Vi besöker Oslo och Helsingfors för att se hur församlingar tänker och arbetar i våra nordiska grannhuvudstäder. Dessa resor är obligatoriska och kommer att kosta ca 8000 kr. 

Under våren 2019 gör vi en studieresa till Los Angeles. Vi jobbar på att hålla ner kostnaderna och räknar därför med att resan kommer att kosta ca 11 000 kr.

Denna resa är valbar, så det kommer finnas möjlighet att vara kvar på hemmaplan.

Varför Los Angeles?
Genom sin unika ställning inom film, musik och kultur influerar Los Angeles tydligt resten av världen. Därför vill vi på plats studera hur olika kyrkor arbetar i en sådan miljö. Vi kommer under en vecka att gå ett STM program (Short Term Mission) på Dream Center. Dream Center jobbar med utsatta människor i hela Los Angeles. De hjälper varje månad tusentals människor med mat, kläder och sjukvård.

Dessutom ska vi besöka Mosaic och deras bibelskola som ligger mitt på Hollywood boulevard. Mosaic jobbar med att nå unga kreativa människor som ofta står långt borta ifrån kyrkan.

Vi vill även visa dig som följer med på resan den mångfald av kyrkor och uttryckssätt som finns i Los Angeles. Här finns bland annat gospelkyrkan West Angeles och Saddleback i Orange County.

Den här resan kommer att vara ett minne för livet!


20170813_5.JPG

Välkommen med din ansökan

BIBELSKOLA STHLM: Filadelfia
För frågor och information:
Isabelle Lundberg
076-113 11 39
isabelle.lundberg@filadelfiakyrkan.se

BIBELSKOLA STHLM
Stefan Sigfrids
Kursledare Bibelskola Stockholm
076-547 09 03
stefan@bibelskolasthlm.se
www.bibelskolasthlm.se

FOLKHÖGSKOLAN
Kaggeholms Folkhögskola
Rektor: Clas Newman
08-560 222 00
info@kaggeholm.se