Nyota får en ny chans

Att lära sig sy och får tillgång till en symanskin kan vara början till självförsörjning för en änka i Dr Kongo.

Mannen dödades av rebeller. Nyota flydde våldet i Kazika Bureba tillsammans med de tre yngsta barnen. 

I Bukavu sover hon på mattan i ett rum, som hon delar med tioåringen. Två av barnen, som inte får plats, bor hos grannar. 

På dagarna går Nyota en kurs i korgtillverkning i den skolbyggnad som Filadelfia i Stockholm köpt och rustat. Där får hon och andra medellösa änkor utbildning som ger dem en chans att försörja sig själva och sina barn. 

Skolans huvudman är Cepac, den församlingsrörelse som grundats av svensk pingstmission, och som är vår partner i DR Kongo. Hit kommer änkor från konfliktdrabbade områden för att lära sig fläta korgar, sy, brodera, tillverka batik med mera. Kunskaper som kan omsättas i varuproduktion och därmed inkomster. De som inte kan läsa, skriva och räkna får gå en alfabetiseringskurs. Utbildningen är gratis för eleverna. 

Nyota, som är 50 år, lider av diabetes och behöver insulin. Nu får hon hjälp med medicin och mat. Men drömmen är förstås att kunna tjäna egna pengar och klara sig själv. 

En dröm som hon delar med många. Bland andra Maombi, 30 år. Hon blev tidigt faderlös, och mamman kunde inte betala skolavgiften åt sina barn. Men nu går Maombi alfabetiseringskursen på Cepacs skola för änkor och deras barn. Hon kan redan läsa och skriva lite grann, och hon älskar skolan och sina lärare och är nästan alltid först till lektionerna.

Och så älskar hon att sjunga i kör. 

En av dom som börjat utbilda sig i Bukavu är Noela. Hon kommer från en grupp med änkor som finns i pingstförsamlingen i Shabunda. Resan tog två dagar med bil, motorcykel och till fots. 

”I Shabunda våldtas många, och man hugger ihjäl folk med machete”, berättar hon. 

Noela, som har sex barn, hör till de ledare för änkegrupper som erbjuds möjlighet till en längre utbildning i Bukavu. När de är klara och återvänder får de med sig en symaskin och lite material och instruktioner att dela med sig av sina nyförvärvade kunskaper till de övriga medlemmarna i ”sin” änkegrupp. 

På det sättet rustas Kongos änkor för ett liv som trots allt elände måste gå vidare – och kan gå vidare i en ny, hoppfull riktning. 

För oss i Filadelfia är det en förmån och en glädje att få vara med och stödja detta arbete i ett av världens mest konfliktdrabbade områden, där kvinnor och barn är särskilt utsatta.